search

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ - ΕΛΛΗΝΕΣ

Επέστρεψαν με την 3η τους δισκογραφική προσπάθεια, που τους δίνει αφορμή για μια μεγάλη περιοδεία σε Ελλάδα και Βαλκάνια (18/4 παίζουν στο Cafe Santan του Βόλου, 19/4 στο Υπόγειο της Θεσσαλονίκης, 28/4 στο Nostos στην Ξάνθη, 29/4 στο Κλειδί Του Φα στις Σέρρες και 3/5 στην Αθήνα, στο Temple). Βρήκαμε λοιπόν την ευκαιρία να συζητήσουμε με τον Γιώργο Νίκα και τον Στάμο Μπάμπαρη για τη «θεωρία του πνευματισμού», την αιώνια νεότητα και την «εργατική» νοοτροπία που απαιτεί ο δρόμος για την επιτυχία

Οι έννοιες του υπνωτισμού, του υποσυνείδητου και της πνευματικής επικοινωνίας πρωταγωνιστούν στιχουργικά στο Telepath. Ποια βιώματα και εμπειρίες σας πυροδότησαν να γράψετε για όλα τα παραπάνω;

Είναι προσωπικά βιώματα, που έχουν αποτυπωθεί πρώτα στο χαρτί και μετά στο μικρόφωνο. Προτιμούμε ο ακροατής να ακούσει ή να διαβάσει τους στίχους και να τους μεταφράσει με τον τρόπο που του ταιριάζει καλύτερα, σύμφωνα με τις δικές του εμπειρίες.Νιώθω πως στο Telepath προκρίνονται περισσότερο οι βρετανικές σας επιρροές, σε σχέση με παλαιότερες δουλειές σας. Ισχύει κάτι τέτοιο; Ποια είναι τα νέα ακούσματα/ερεθίσματα που προσπαθήσατε να ενσωματώσετε στον δίσκο;

Ακούμε από τα παιδικά μας χρόνια και καθημερινά τόσες μουσικές, ώστε οι επιρροές μπορεί να βγαίνουν ακόμα και υποσυνείδητα κι εμείς να μην τις καταλαβαίνουμε, όσο κάποιος τρίτος. Εμείς παίζουμε αυτό που νιώθουμε εκείνη τη στιγμή στο στούντιο: τζαμάρουμε και ηχογραφούμε τα καλύτερα κομμάτια από αυτήν τη διαδικασία. Κάπως έτσι δημιουργήθηκε και το 3ο μας άλμπουμ.

41eNsFg_2.jpg

Ένα από τα νέα σας τραγούδια ονομάζεται “Stay Forever Young”. Τι σημαίνει αιώνια νεότητα για εσάς;

Η μουσική μας, στην οποία έχουμε αφιερωθεί και τη θεωρούμε τον σημαντικότερο τρόπο έκφρασης και επικοινωνίας, αλλά και το δικό μας μέσο για την αιώνια νεότητα.

Τι θεωρείτε επιτυχία για μία αγγλόφωνη εγχώρια μπάντα εναλλακτικού ροκ στις μέρες μας;

Επιτυχία είναι να μπορεί μια μπάντα να γράφει μουσική ελεύθερα και να μπορεί να τη μοιράζεται με τον κόσμο είτε συναυλιακά, είτε δισκογραφικά (ό,τι μπορεί να σημαίνει για καθέναν αυτό), με όποιον τρόπο νιώθει πιο κατάλληλο.

41eNsFg_3.jpg

Θεωρείτε ότι το ροκ έχει χάσει την επικινδυνότητα του στις μέρες μας; Μπορεί να ξαναγίνει το κυρίαρχο, νεανικό ρεύμα ή έχει κάνει τον κύκλο του;

Φυσικά και δεν έχει χάσει την επικινδυνότητά του. Απλά ό,τι είναι «επικίνδυνο», είναι ίσως κάτι που πρέπει να το ψάξεις λίγο καλύτερα. Σίγουρα δεν θα το δεις στην τηλεόραση και δεν θα το ακούσεις στο ραδιόφωνο. Δεν θα ήταν ούτως ή άλλως πραγματικά επικίνδυνο. Στην Ελλάδα έχουμε τρανά παραδείγματα ροκ συγκροτημάτων που γεμίζουν μεγάλα venues όσο ποτέ άλλοτε.

Τι σας ενοχλεί και τι σας χαροποιεί στην εγχώρια πραγματικότητα; Μπορεί η μουσική να γίνει επαναστατική σήμερα;

Μας χαροποιεί ιδιαιτέρως το γεγονός ότι οι σημερινές μπάντες είναι περισσότερο αφοσιωμένες σε αυτό που αγαπούν και το δείχνουν με τις μουσικές τους, τις παραγωγές τους, τις συναυλίες τους· κάτι που φτάνει σιγά-σιγά και εκτός συνόρων. Το να αντιμετωπίζεις έτσι τη μουσική και κατ’ επέκταση τον τρόπο ζωής σου, είναι από μόνο του επανάσταση. Μας ενοχλεί λοιπόν όταν τέτοιες μπάντες βρίσκουν εμπόδια, ειδικά από εγχώρια μέσα και παράγοντες, αντί απλά να προωθούνται ως εγχώριο προϊόν.

41eNsFg_4.jpg

Ποιο είναι το πιο πολύτιμο μάθημα που έχετε κρατήσει από τις ασταμάτητες περιοδείες σας τα τελευταία χρόνια;

Για να περιοδεύσεις με επαγγελματισμό και επιτυχία, τουλάχιστον βάση των δικών μας εμπειριών, χρειάζεται από την μία μεγάλη πειθαρχία και από την άλλη αυτό στο οποίο αναφερόμαστε καθημερινά στο van ως «εργατιά».

Τέλος, ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια για την προώθηση του νέου δίσκου;

Τον Απρίλιο ξεκινάει το πρώτο μέρος του “Telepath Tour” που θα επικεντρώνεται σε Ελλάδα και Βαλκάνια, ενώ το φθινόπωρο θα συνεχίσουμε προς τα δυτικά. Ενδιάμεσα ετοιμάζονται σχέδια για κάποια καλοκαιρινά φεστιβάλ.

 

HOT ΣΗΜΕΡΑ!

Κάποτε στο Χόλιγουντ (Once upon a Time... in Hollywood)

Ακόμα και όσοι έχουν τις αντιρρήσεις τους για μια ταινία που άλλοι θα αποκαλέσουν «έπος», το υψηλό…

Οι Καθημερινές Μάχες του Thom Yorke

Ακούστε τον να συνεργάζεται με τον Flea των Red Hot Chili Peppers σε ένα καινούριο τραγούδι

O Drake "Won't Be Late"

Ακούστε μια φρέσκια συνεργασία με τον Swae Lee

Δείτε το επίσημο trailer για την ταινία του Bruce Springsteen

Παίζει live ολόκληρο το φετινό του άλμπουμ Western Stars, «σε έναν αχυρώνα 100 ετών, γεμάτο με…

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

An Artist Formerly Known As Purple: 35 Χρόνια Υπό Μωβ Βροχή Χωρίς Ομπρέλα

Με το κοντινότερο που έκανε ποτέ σε ροκ μπάντα στο πλάι του, ο Prince μίλησε στο Purple Rain για…