View More

Όχι Άλλη Οπισθοδρόμηση...

Κείμενο: -

Με νομοσχέδιο που εγκρίθηκε προ ημερών από την Κυβερνητική Επιτροπή αλλάζει ένα σημαντικό άρθρο του νόμου 1329/1983, που σήμανε την ισότητα των δύο φύλων και αποτέλεσε τομή για τα γυναικεία δικαιώματα στην Ελλάδα. Προτείνεται η γυναίκα να μην διατηρεί αναγκαστικά το οικογενειακό της επίθετο, όπως προβλέπει ο ισχύων νόμος, αλλά να παίρνει αυτό του συζύγου, εάν υπάρχει συναίνεση και των δύο. Το επιχείρημα; Υπάρχουν λέει δυσκολίες στο να αποδείξουν οι παντρεμένοι, όταν επισκέπτονται θεοκρατικά κράτη, ότι είναι νόμιμα και όχι παράνομα(!) ζευγάρια! Τα φαιδρά δε περί συναίνεσης, να μην τα συζητήσουμε. Όλοι καταλαβαίνουν πιστεύω ότι οι πιέσεις που θα ασκούνται στις γυναίκες από τον οικογενειακό και κοινωνικό περίγυρο θα είναι αφόρητες. Στην Ελλάδα ζούμε, όχι στη Σουηδία… Να θυμίσουμε επίσης στον υπουργό Δικαιοσύνης ότι η καθολική ισχύς των νόμων είναι απαραίτητη για να προστατεύει τους αδύναμους. Οι μορφωμένες και οικονομικά ανεξάρτητες γυναίκες  προφανώς αν θέλουν να κρατήσουν το επώνυμό τους θα το κάνουν. Η αμόρφωτη κοπελίτσα όμως που παντρεύεται στην επαρχία, πόσες πιθανότητες έχει ακόμα και να το θέλει; Και απορώ!!! Ένα τέταρτο του αιώνα μετά θα γυρίσουμε πίσω και θα αρχίσουμε να χωρίζουμε τις γυναίκες σε αυτές που πήραν το επίθετο του άντρα τους και στις άλλες, τις «κακές»;;; Είναι επίκαιρη η παρατήρηση, αλλά πραγματικά μου λείπει το πολιτικό θάρρος του Ανδρέα Παπανδρέου για τα παραπάνω και όχι μόνο - κατάργηση της μοιχείας, της διάκρισης μεταξύ «γνήσιων» και «εξώγαμων» παιδιών - και του Κώστα Σημίτη με την κατάργηση του θρησκεύματος από τις ταυτότητες.


Έφη Παρίση

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Ελένη Τζαννάτου βλέπει την ζωή σε 24 καρέ το δευτερόλεπτο. Στο πρώτο I Lost It At The Movies ...

H Ελένη Τζαννάτου μπαίνει σε μπαρ που σερβίρουν σε 24 καρέ το δευτερόλεπτο, όσο τα κανονικά μπαρ

Με αφορμή την σειρά Hollywood του Ryan Murphy στο Netflix, η Ελένη Τζαννάτου θυμάται 13 στιγμές

FEATURED TODAY

Πέντε προτάσεις ατμοσφαιρικών film noir για να παρακολουθήσετε τώρα που οι μέρες μικραίνουν και οι νύχτες μεγαλώνουν

Πριν δέκα χρόνια οι BADBADNOTGOOD κυκλοφόρησαν ένα ντεμπούτο με τη δικιά του μοναδική θέση στη σύγχρονη μουσική ιστορία. 

HOT STORIES

Με αφορμή το upload του δίσκου Mέσα στη Νύχτα των Άλλων στο YouTube, ο τραγουδιστής μοιράστηκε στο Facebook ιστορίες από την περίοδο που ηχογραφούσε με τις Τρύπες το κύκνειο άσμα του συγκροτήματος

Σε ηλικία 39 ετών άφησε την τελευταία της πνοή η Sarah Harding, τραγουδίστρια των Girls Aloud

"Βούτηξα μέσα στον ωκεανό της μουσικής του Μίκη Θεοδωράκη και διάλεξα τα πιο αγαπημένα μου από τα μεγάλα έργα του. Τα μοιράζομαι μαζί σας, στη μνήμη του", έγραψε ο Αλέξης Τσίπρας.

Top