View More

Το Ψυγείο Ψυγείο

Στο νέο του Diggin ο Ζώης Χαλκιόπουλος ξεκινάει από το Ανδρομέδα FM και προσγειώνεται σε μια πιο άγρια εκδοχή του από τα Γιάννενα του 1990 με τις σκοτεινές ευλογίες της δεκαετίας του '80. 

Ζώης Χαλκιόπουλος
Ζώης Χαλκιόπουλος

Τρελή εβδομάδα, άκουγα με ευχαρίστηση την Aνδρομέδα FM της παρέας του Pan Pan, Echo Tides και μου ήρθε στο μυαλό μια πιο άγρια μορφή της από έναν αγαπημένο δίσκο. Το μυαλό να κάνει σβούρες, ο δίσκος μπήκε στο πικάπ. Σκεφτόμουν πόση φαντασία και ελευθέρια είχαν, μουσικά,  τα 70s σε όλο τον κόσμο και ξέχασα τα πολύχρωμα από τη μία και ασπρόμαυρα από την άλλη 80s. Μετά τα ένδοξα 60s με το σούπερ στυλιζαρισμένο τους ύφος και τις ultracool μουσικές τους, ήρθε το χάος. Με την καλή έννοια. Λίγο τα ναρκωτικά, λίγο η ανάγκη για να ξεφύγουν τα πράγματα απ’ τον καθωσπρεπισμό, σχεδόν όλοι οι μουσικοί άρχιζαν να πειραματίζονται με τη – γνωστή σε όλους – ψυχεδέλεια.

Επόμενο ήταν λοιπόν να περάσει ο ηλεκτρισμός της flower pop, των hippies, της ψυχεδελικής rock και folk και στην Ελλάδα. Τα παραδείγματα πολλά και καλά. Poll, Ακρίτας, Λήδα και Σπύρος και πολλοί άλλοι. Τεράστια περίοδος δημιουργικότητας “πλάκωσε” την ελληνική δισκογραφία για αρκετά χρόνια. Αυτό που είχα παραμελήσει όλον αυτό τον καιρό είναι η περίεργη και αρκετά σκοτεινή δεκαετία του '80 στην Ελλάδα. Μια δεκαετία που έφερε αλλαγές και στην δική μας μικρή σκηνή με την ελάχιστη disco και το πολύ punk και new wave. Σήμερα, λοιπόν, έχω στο πικάπ μου ένα τρανό παράδειγμα από εκείνη την περίοδο: Το Ψυγείο Ψυγείο της ομώνυμης μπάντας Το Ψυγείο Ψυγείο. Πρόκειται για τον πρώτο τους δίσκο που γράφτηκε το 1990, στο παρατσάκ, δηλαδή,  δεκαετία του '80 με όλη την ευλογία από αυτήν όμως, στα αγαπημένα Γιάννενα. Άλλη μια αφορμή για συζήτηση. Τα μηδέν ερεθίσματα των μουσικών της επαρχίας, ιδίως σε μια εποχή χωρίς ιντερνέτ. 

a-1449854-1306452163

Παρ’ όλ’ αυτά οι Το Ψυγείο Ψυγείο αντιπροσωπεύουν ένα underground που ούτε στις μεγαλουπόλεις δεν βρίσκεις εύκολα. Εννιά tracks γεμάτα κιθαριστική και αναλογικά ηλεκτρονική ψυχεδέλεια. Δυνατά steady τύμπανα, άπειρο noise background, κοφτερές new wave κιθάρες, synths που απειλούν να τρυπήσουν τα ηχεία σου μαζί με τα μυστήρια και acid γυναικεία φωνητικά της vocalist της μπάντας να αποπροσανατολίζουν κάθε κομμάτι με το παραμικρό αφού οι παραφωνίες δίνουν και παίρνουν μαζί με τις αταίριαστες (πολλές φορές) νότες. Ένα σκοτεινό μουσικό παραλήρημα 50 περίπου λεπτών σε συνολική διάρκεια. Εν κατακλείδι το Το Ψυγείο Ψυγείο δικαίως κουβαλάει την φήμη ενός αρκετά πρωτοποριακού ελληνικού δίσκου με μεγάλη χρηματική αξία ως βινύλιο και ιδιαίτερο μουσικό ενδιαφέρον από την αρχή ως το τέλος.

avopolis_google_news

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στο νέο του Diggin ο Ζώης Χαλκιόπουλος ανοίγει ξανά τις παρενθέσεις των μαγικών Ισλανδών λίγες ...

Στο νέο του Diggin ο Ζώης Χαλκιόπουλος γιορτάζει τον Μάιο, τον «μήνα της καρδιάς», με το "A Short

Στο νέο του Diggin ο Ζώης Χαλκιόπουλος ενώνει τις τελείες και βρίσκει τι συνδέει ένα σχολικό jazz

FEATURED TODAY

Ο Άρης Καζακόπουλος φτιάχνει λίστες, λίστες, λίστες. Στο σημερινό Listomania ανατρέχει στην indie δισκογραφία των αρχών της περασμένης δεκαετίας και παρουσιάζει singles της εποχής που σήμερα είναι από πολλούς ξεχασμένα.

Ο Δημήτρης Λιλής ξεχωρίζει κάθε εβδομάδα τις καλύτερες νέες κυκλοφορίες και τις παρουσιάζει μέσω podcast, Spotify playlist και YouTube videos. Πατήστε play.

Λίγο πριν την πρώτη τους, πολυαναμενόμενη εμφάνιση στην Ελλάδα την Πέμπτη 1 Ιουνίου, οι Lewis Maynard και Florence Shaw μιλάνε στο Avopolis για το «ευτυχές ατύχημα» που τους έφερε στο μουσικό προσκήνιο ως μία από τις πιο ελπιδοφόρες και ουσιαστικές περιπτώσεις της νέας UK post-punk σκηνής. 

Top