Λίνος Κόκκοτος - Σπίτι Στους Βράχους soundtrack

Ξάφνου πατήσαμε παύση σε όλα, ευκαιρία λοιπόν να ξεκοκαλίσουμε το soundtrack ενός φιλμ της δεκαετίας του 1970 με τον Ανδρέα Μπάρκουλη και τη Μπέντε Μπόρσουμ, που είναι γεμάτο από άτακτα κρουστά, μυστήριο σαντούρι και θλιμμένες ακουστικές κιθάρες...

Ζώης Χαλκιόπουλος
Ζώης Χαλκιόπουλος
Πατήσαμε παύση σε όλα, ξάφνου, και σαν να ανάσανε ο τόπος. Τα πουλάκια κελαηδάνε χαρούμενα, η ατμόσφαιρα μοιάζει πιο καθαρή και οι γειτονιές θυμίζουν κάτι από τα παλιά. Ευκαιρία για σπιτικό diggin, εξάλλου όσοι καταφέραμε να γεμίσουμε τα σπίτια μας με δίσκους, αμφιβάλλω αν έχουμε βρει τον χρόνο να εκτιμήσουμε όλη αυτήν τη μουσική.

Ο τρόπος είναι απλός. Με ψύχραιμες κινήσεις διαλέγουμε σχεδόν τυχαία έναν δίσκο και τον ξεκοκαλίζουμε, όσο μπορούμε. Σήμερα, αυτός ο δίσκος είναι για μένα το καταπληκτικό soundtrack του Λίνου Κόκκοτου για το φιλμ του Όμηρου Ευστρατιάδη Σπίτι στους Βράχους (1974). Ένα αρκετά μυστήριο ερωτικό στόρι, το οποίο εκτυλίσσεται σε ένα όμορφο σπίτι, πάνω στη θάλασσα.

Στους βράχους λοιπόν ενός ερημικού νησιού, μια γυναίκα (Μπέντε Μπόρσουμ) μένει στο σπίτι του πλούσιου άντρα της (Ανδρέας Μπάρκουλης). Όταν φτάνει εκεί ο γιος του από προηγούμενο γάμο (Χρήστος Σπυρόπουλος), αναπτύσσεται ανάμεσά τους ένας έντονος ερωτικός δεσμός. Η άφιξη του συζύγου θα αναστατώσει τον νεαρό άνδρα, ο οποίος θα συνδεθεί ερωτικά με την κόρη ενός ψαρά (Άντα Βαρθολομαίου), ώστε να προκαλέσει τη ζήλια της μητριάς του. Ο πατέρας του θα καταλάβει τι ακριβώς έχει συμβεί και θα αποφασίσει να τον απομακρύνει, αφήνοντας μόνη τη μητριά του στο σπίτι των βράχων.

Με τη βοήθεια της ομορφιάς της ελληνικής φύσης, όλη η ατμόσφαιρα είναι ιδανική για τις εξαιρετικές συνθέσεις του Κόκκοτου, οι οποίες από τη μία θυμίζουν τον χαρακτηριστικό ήχο του Ennio Morricone για ιταλικές ταινίες της ίδιας περιόδου και από την άλλη εκείνη την εγχώρια folk που ακουμπάει άρτια στον λυρισμό του αρχαίου δράματος και που έχουν υπηρετήσει (και με το παραπάνω) ντόπιοι συνθέτες όπως ο Νίκος Μαμαγκάκης και ο Γιάννης Μαρκόπουλος.

Άτακτα κρουστά, πιάνο, μυστήριο σαντούρι, μπάσο, φλάουτα από 'δω και από 'κει, έγχορδα σε ένταση, φαρφίσα, θλιμμένες ακουστικές κιθάρες με ηλεκτρική συνοδεία και η φωνή της Γεωργίας Λόγγου σε απόλυτη αρμονία με τις progressive συνθέσεις του Λίνου Κόκκοτου, είναι όσα πρωταγωνιστούν στα 33 λεπτά του συγκλονιστικού αυτού score.

Και μέσα σε όλα αυτά οι φοβερές θερμοκρασίες της χώρας και η λιακάδα που ξεπροβάλει κάθε μέρα στα μπαλκόνια μας, να μας θυμίζει πόσο όμορφα πράγματα μας παρέχει αυτός ο πλανήτης που διαλέγουμε να ταλαιπωρούμε συχνά-πυκνά. Μία μόλις η έκδοση σε βινύλιο, αφού κυκλοφόρησε πρώτη φορά το 2004 από το ελληνικό label Potfleur· σε εξαιρετική έκδοση και σε ακόμα πιο προσιτή τιμή. Όλο το soundtrack σε ένα κλικ εδώ. Ταιριάζει στην περίσταση και ηρεμεί. Απολαύστε ελεύθερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στο νέο του Diggin', ο Ζώης Χαλκιόπουλος νιώθει νοσταλγία για ζεστά καλοκαίρια, μακριά από

Στο νέο του Diggin', ο Ζώης Χαλκιόπουλος θαυμάζει την ατόφια επιστροφή στις ρίζες στο

FEATURED TODAY

Κάθε εβδομάδα, ο Επίτροπος θα επαναφέρει την τάξη, ακόμη κι αν οι χατζημεταλλάδες δεν έχουν σωτηρία. Στο νέο του Παρατηρητήριο, αφού μας πήραν το moshing και

Music Types: Η Τάνια Σκραπαλιώρη διάβασε την αυτοβιογραφία του Tricky, Hell Is Round The Corner και κατάλαβε πως, όταν έχεις ζήσει ανάμεσα στη βιωματική φθορά

HOT STORIES

Το “Patent Leather Do-Over” σε μουσική του Jack Antonoff είναι το πρώτο δείγμα από το επερχόμενο Behind The Iron Gates - ...

Δείτε τους Yeah Yeah Yeahs να παίζουν το "Phenomena" από την απομόνωση λες και είναι στη σκηνή.

Θα πριμοδοτούνται οι ραδιοφωνικοί σταθμοί που παίζουν ελληνικά τραγούδια. Ποια είναι τα τρία άμεσα νομοθετήματα για τη στήριξη του Πολιτισμού στη χώρα μας.

Top
0
Shares