search

ΕΛΛΗΝΙΚΑ

Ισορροπώντας μεταξύ οικειότητας και απειλητικής δυστοπίας, είναι ένα συγκροτημένο, μα και συγκρατημένο την ίδια στιγμή άλμπουμ, που επενδύει στην αγάπη για την ambient αισθητική και τη sci-fi κουλτούρα...

Label | A Man out of A Man
Κυκλοφορία | 3/2019
Βαθμολογία | 6,5

Ο Λαρισαίος Silent Wagon δεν είναι πρωτόβγαλτος στο μουσικό κουρμπέτι, ωστόσο στο Hidden Pole γίνεται περισσότερο «θεσμικός», καθώς αφήνει τον ιντερνετικό ωκεανό για μια κυκλοφορία που –έστω και σε κασέτα– διεκδικεί κάτι από την ξεφτισμένη αίγλη του φυσικού format. Πρόκειται για μια χειρονομία, βασικά· προς έναν δισκογραφικό κόσμο ο οποίος αντέχει, μα βαθμιαία μάλλον χάνεται, φέροντας πάντως (ακόμα) καίριο βάρος για όσους καλλιτέχνες ή/και ακροατές γαλουχήθηκαν με τους όρους με τους οποίους λειτούργησε επί δεκαετίες.

Το Hidden Pole είναι μια δουλειά τοποθετούμενη στο ηλεκτρονικό φάσμα των ήχων, στην οποία επικρατούν οι ambient διαθέσεις. Η έννοια του ρυθμού περισσότερο υφέρπει παρά μπαίνει σε πρώτο πλάνο (βλέπε π.χ. το ("Gravitational Defrost"), με το επίκεντρο να παραμένει μινιμαλιστικό, επιδιώκοντας την εγκόλπωση της ακροαστικής εμπειρίας σε μια σπαρτιατικής λογικής ατμόσφαιρα –ένα ιδιαίτερα επιτυχημένο σημείο αυτής, είναι το "Goodbuy To The Burning Island". Το άλμπουμ διαθέτει ακαταμάχητη αίσθηση ροής, με διαδοχή που δεν στερεί στα κομμάτια την αυτονομία τους, διαρκώς όμως σε ωθεί να τα εκλάβεις ως τμήματα ενός συνόλου. Το οποίο δεν ξέρω τελικά αν κορυφώνει ή αν αποσυμφορίζεται στα 9 (και κάτι) λεπτά του "357911": ενώ θες να το κατηγορήσεις για άσκοπη φλυαρία, είναι ταυτόχρονα κι εκείνο που μάλλον συνοψίζει την όλη διαδρομή, καθιστώντας εξαιρετικά σαφή την ambient ταυτότητά της.Υπάρχουν βέβαια αρκετοί διεθνείς καλλιτέχνες που μπορούν να ξεπηδήσουν ως αναφορές καθώς ακούς –από τον Brian Eno των 1970s ως τον Aphex Twin των 1990s μεγαλείων– εντούτοις οι επιρροές προκύπτουν καλά αφομοιωμένες. Με αποτέλεσμα να οικοδομείται μια γέφυρα μεταξύ των δεκαετιών, με αρμοδέτη της μια αισθητική προερχόμενη από τους ήχους που έντυσαν διαχρονικά την κινηματογραφική ή/και τηλεοπτική εκδοχή της επιστημονικής φαντασίας. Το "Rings Of Saturn", για παράδειγμα, τη θέτει άμεσα (σε επίπεδο ονοματολογίας), ενώ το "No Lager" αποτελεί ένα πολύ χαρακτηριστικό μουσικό στιγμιότυπο, που δεν θα ακουγόταν ξένο στο soundtrack των Orbital για το Event Horizon του Paul W.S. Anderson (1997).

Ισορροπώντας λοιπόν μεταξύ οικειότητας και απειλητικής δυστοπίας, ο Silent Wagon φτιάχνει ένα συγκροτημένο, μα και συγκρατημένο την ίδια στιγμή άλμπουμ. Χωρίς να καταθέτει κάποια πρόταση για όσα το απασχολούν, ούτε και επιθυμώντας να μπλέξει με ηλεκτρονικά κινήματα που ο Τύπος του 21ου αιώνα θέλει να αποκαλεί «πρωτοποριακά» και ταυτόχρονα «πειραματικά» (π.χ. το footwork), το Hidden Pole επενδύει στην αγάπη του για την ambient αισθητική και τη sci-fi κουλτούρα, χωρίς να μιμείται κανένα πρότυπο αναφοράς.

ακούστε ολόκληρο το άλμπουμ μέσω Bandcamp, εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΑΛΜΠΟΥΜ

Διάφοροι - Grecospectiva 90s

Τάνια Σκραπαλιώρη

Hollywood Vampires - Rise

Ανδρέας Κύρκος

The Raconteurs - Help Us Stranger

Άγγελος Κλειτσίκας

HOT ΣΗΜΕΡΑ!

Πάει για διαμαντένιο το "Old Town Road" του Lil Nas X;

Πάνε 22 χρόνια από όταν κάποιο τραγούδι κατάφερε να πάρει αυτή τη διάκριση 

Οι Tool σπάνε το ρεκόρ του David Bowie χάρη στο "Fear Inoculum"

Αντίστροφη μέτρηση για την πολυαναμενόμενη επιστροφή τους

Voivod + Sacral Rage, Stereo Animal

Έναρξη συναυλιακής σαιζόν με ονειρικό τρόπο, με τους Καναδούς να επιστρέφουν στα μέρη μας μετά από…

Κάποτε στο Χόλιγουντ (Once upon a Time... in Hollywood)

Ακόμα και όσοι έχουν τις αντιρρήσεις τους για μια ταινία που άλλοι θα αποκαλέσουν «έπος», το υψηλό…

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ